torsdag 31 december 2009

Gott Nytt Valår!

Imorgon är det inte bara ett nytt år, det är även ett nytt decennium. För oss som är politiskt intresserade, ja för hela det demokratiska styrelseskicket, är det också något så speciellt: ett valår.

Den 19 september 2010 kommer vi socialdemokrater i Sigtuna kommun söka invånarnas förtroende att få styra kommunen för en tredje mandatperiod i rad. Vi känner stor ödmjukhet inför den uppgiften.

När vi möter väljarna i valrörelsen kan vi berätta om vad vi åstadkommit under de nästan åtta år som vi fått förtroendet att styra kommunen. Hur såg det ut när Moderaterna och Samling för Sigtuna styrde kommunen? Vad har hänt sedan dess? Hur ser det ut idag? Vi ska berätta om hur stora ekonomiska underskott i vården, skolan och omsorgen har vänts till överkott och stabilitet i verksamheten. Om hur miljö- och klimat arbetet har tagit fart. Om hur näringslivsklimatet har förbättrats. Om hur medborgardialogen har utvecklats. Om hur bostadsbyggandet har tagit fart och befolkningen ökar. Om hur nya parker har anlagts och hur gator och vägar har rustats. Om hur äldre- och handikappomsorgen har byggts ut. Om hur förskolan byggs ut och utvecklas. Om hur skolor har rustats upp och resultaten sakta men säkert förbättrats. Om hur den största satsningen någonsin på idrotten har genomförts. Om hur kommunen varje år har gått med överskott.

Vi är stolta över vad vi åstadkommit sedan vi tog över ansvaret från Moderaterna och Samling för Sigtuna. Vi tror inte det är många invånare som vill tillbaka till den politik som fördes då. Vi vet att det även gäller många som röstar borgerligt i riksdagsvalet. Just därför har vi socialdemokrater i Sigtuna kommun har ett betydligt starkare stöd i de senaste kommunvalen än i riksdagsvalen. Det förpliktigar.

Men även om vi är stolta över vad vi uträttat så här långt så är vi definitivt inte nöjda. Det finns så oerhört mycket kvar att göra. Vi brinner för, och känner oss ivriga, att kasta oss över dagens och morgondagen utmaningar. Valet kommer att handla om framtiden. I vår kommer vi socialdemokrater presentera vårt framtidsprogram för Sigtuna kommun. Det kommer vara ett offensivt program med många nya satsningar som ska skapa fortsatt utveckling och tillväxt och därmed göra vår kommun tryggare, rättvisare, klimatsmartare och mer attraktiv. Utvecklingen ska komma alla till del – inte bara några.

Vi kommer också gå till val med en valsedel som präglas av jämställdhet, erfarenhet och förnyelse. Till skillnad från de flesta andra partierna i vår kommun kommer vi ha konkurrens om de valbara platserna på vår valsedel. Vi ser ett stort intresse för att vara kandidat för Socialdemokraterna i Sigtuna kommun – det är mycket glädjande!

Som motståndare i valrörelsen kommer vi att möta en splittrad höger där det lilla Sigtuna stad-partiet Samling för Sigtuna är mest tongivande. Det är de som styr debatten och händelseutvecklingen inom oppositionen. Det är viktigt att det blir känt för de 80 procent av väljarna som inte bor i Sigtuna att så är fallet och vad en röst på oppositionen därmed innebär i praktiken.

Vi socialdemokrater kommer att förespråka en fortsatt blocköverskridande kommunledning efter valet. Vi är inte upptagna av en ideologisk förblindad diskussion om vi ska gå till höger eller vänster – vi vill gå framåt tillsammans med kommuninvånarna.

Jag ser framemot 2010 med spänning och önskar alla ett Gott Nytt År!

fredag 25 december 2009

Jag önskar dig en riktigt God Jul!

Harry har parkerat framför kaminen under den första julaftonen
Som traditionen bjuder firar jag jul i Västsverige. Denna gång är vi för andra året i rad hos min bror och svägerska i Vänersborg. I år är dock två debutanter: Alma, min andra brorsdotter som är 10 månader, och vår hund Harry som är nästan sju månader.

På annandagen bär det av hem till Rosersberg och Sigtuna kommun igen. Det är skönt med några dagar då det nästan (inte riktigt) går att koppla bort uppdraget som kommunalråd.

Innan nyåret återkommer jag med några tankar om det nya året, som för oss som är engarade i samhällsutvecklingen och politiken är ett speciellt år: ett valår!

Selma och lillasyster Alma inspekterar julklapparna

tisdag 22 december 2009

Sigtuna kommun satsar på Rättvisemärkt

För drygt tre år sedan tog jag initiativ till att vår kommun skulle satsa på Rättvisemärkt. Nu har vi äntligen utnämnts till Fairtrade City, en utnämning som visar att kommunen tar ett gemensamt ansvar med näringslivet för konsumtion med socialt ansvar.

Sigtuna kommun ansökte om att bli Fairtrade City under hösten 2009.
Nu har kommunens ansökan godkänts av organisationen Rättvisemärkt och den officiella diplomeringen kommer att ske fredagen den 19 februari.

Sigtuna kommun höjer ribban rejält för sin egen verksamhet när det gäller upphandling av etiskt märkta varor och målsättningen är att 75 procent av allt kaffe som köps för kommunens verksamheter ska vara rättvisemärkt 2011.

I dag är ett 40-tal aktörer engagerade i arbetet med Fairtrade City. 20 arbetsplatser köper Rättvisemärkt kaffe till fikarummet, fem butiker erbjuder rättvisemärkta varor i sitt sortiment och inte mindre än 16 caféer och restauranger erbjuder sina kunder rättvisemärkta produkter.
Benämningen Fairtrade city är en diplomering från organisationen Rättvisemärkt. Organisationen jobbar för att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Idag finns bland annat rättvisemärkt te, vin, choklad, och även bomull och rättvisemärkta fotbollar. Diplomeringen äger rum i samband med nätverket Frukostklubbens sammankomst den 19 februari på Sigtunastiftelsen.

Jag är glad åt att Sigtuna kommun ligger i framkant även på detta område. Av de 26 kommunerna i Stockholms län är det bara ytterligare en som är Fairtrade City.

måndag 21 december 2009

Hyllningar av Expressens ledarsida

Det är inte varje dag socialdemokratiska kommunledningar hyllas så som sker på Expressens ledarsida idag. Nu tillhör Expressens ledarsida i och för sig en utav få borgerliga ledarsidor som kan kalla sig socialliberala (i varje fall om man jämför med DN) - det gör att det inte allt för sällan går att hitta goda argument för en pragmatisk socialdemokrati där. Icke desto mindre känner jag mig inte helt bekväm i hyllningen ... :-)


Det är bra att Expressen uppmärksammar vår modesta skattesänkning. Jag hade dock blivit ännu gladare om de had nämnt det i vår budget som är ännu viktigare: inga nedskärningar på vården, omsorgen och skolan - tvärtom satsningar, trots krisen. Dessutom en rad viktiga framtidsinvesteringar i miljö och fritidsanläggningar. Men man får ju inte alltid som man vill.
Här kan du läsa dagens ledare i Expresen:

fredag 18 december 2009

(M)-regeringen kunde gjort mycket mer för SAAB

Beskedet idag om att GM lägger ner SAAB är en katastrof för enskilda, Trollhättan och svensk industri. (M)-regeringen kunde ha agerat mycket tidigare och mer kraftfullt. De borgerliga regeringarna i Tyskland och Frankrike slår vakt om sin fordonsindustri och lyckats rädda denna strategiskt viktiga näring genom krisen. Samtidigt tyckte den svenska regeringen att SAAB-arbetarna skulle tillverka vindkraftverk istället …

Moderaterna förstår sig uppenbarligen inte på SAAB:s strategiska roll i svenskt näringsliv. Det handlar inte bara om att tillverka bilar. Det handlar om Sveriges förmåga att i framtiden hävda sig som industrination. Det handlar om forskning- och utveckling, om svensk ingenjörskonst, om att vi som litet land ska kunna behålla en unik kompetens som inte bara kommer den övriga fordonsindustrin till del, utan även stora delar av övrig svensk industri. Det är i detta sammanhang som SAAB ska ses.


Genom en samverkan mellan det privata näringslivet och staten har vi i Sverige åstadkommit något som inget annat land i vår storlek kommit i närheten av. Ericsson, SAAB, Volvo, Astra Zeneca, Electrolux, Scania, Alfa Laval, ABB, Bofors – listan kan göras längre. Moderaterna har aldrig begripit sig på denna samverkan. Idag fick vi tyvärr ytterligare ett bevis för det.

Att Moderaterna leder en arbetslöshets- och bidragsregering blir tydligare för varje dag som går.

onsdag 16 december 2009

Detaljplan klar för över 100 nya bostäder i Märsta - byggstart 2010

40 hyresrättslägenheter och drygt 60 småhus är planerade att byggas i det helt nya bostadsområdet Övre Ekilla i Märsta. Imorgon tar kommunfullmäktige beslut om detaljplanen samtidigt som vi säljer del av markområdet till det kommunala bostadsbolaget AB Sigtunahem.

Vi i kommunledningen har under fler år satsat stort på att utveckla Märsta. Befolkningsutvecklingen är mycket positiv och attraktiviteten ökar. Nu tar vi ytterligare ett viktigt steg när vi öppnar upp ett helt nytt bostadsområde med över 100 nya bostäder. Vi vill se en blandning av upplåtelseformer i bostadsområdena. Därför är det glädjande att Övre Ekilla kommer att innehålla båda hyresrätter och egna hem. En helt ny huvudgata mellan Stationsgatan och Aspvägen kommer att byggas redan under 2010. Förutom att garantera en bra och säker väg in till det nya området, kommer gatan även förbättra trafiksituationen i Märsta och möjliggöra en ny dragning av en busslinje. Dessutom byggs en gång- och cykelväg parallellt med gatan.

Det nya bostadsområdet Övre Ekilla avrundar tätorten Märstas bebyggelse i nordväst. Idag består området i huvudsak av åkermark. Det angränsande kulturlandskapet, med bland annat Droppsta, värnas. De befintliga fotbollsplanerna på Aspen behålls och ytor för lek och aktiviteter har sparats i den östra delen av området.

Småhustomterna kommer vara mellan 600 och 800 kvadratmeter stora.

Parallellt med den nya huvudvägen kommer även en gång- och cykelväg att byggas.

söndag 13 december 2009

Jag litar bara på en opinionsundersökning: valdagen!

I veckan som gått har två av de mer kvalitativa opionsundersökningarna presenterats. SCB:s stora novembermätning och SIFO:s december-mätning.

Båda är tydliga på att Sverigedemokraterna inte är vågmästare utan att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle kunna bilda en majoritetsregering.

Detta har lett till stor glädje hos många i det röd-gröna laget. Även om det alltid är roligare när det går bra än dåligt i opinionsundersökningarna så tycker jag det är direkt olämpligt och okunnigt att kassera in valvinsten. Jag tar alltid dessa mätningar med en stor nypa salt.

Den insatte vet hur stor rörligheten i valmanskåren är nu för tiden. Den vet att det kan bli avgörande om (KD) klarar sig kvar i Riksdagen eller ej (Enligt SIFO är de klart ute).

För egen del så tror jag veckans siffror framför allt är ett resultat av att moderaternas hänsynslösa politik mot sjuka, arbetslösa, fattiga och pensionärer nu blir känd för så många. Även personer med goda inkomster i storstadsregionerna vill ha ett solidariskt och anständigt samhälle. Moderaterna kan inte leverera det. Nu blir det uppenbart för allt fler.

Moderaternas tillbakagång och Socialdemomkraternas framgång kan alltså inte, så som jag ser det, tillskrivas oss socialdemokrater. Även om allt mer nu börjar rätta till sig, både politiskt och kommunikativt, har vi mycket kvar att göra.

Internt kommer jag fortsätta driva på för fortsatt förnyelse och modernitet. Change or die!

I kommuen fortsätter vi driva en pragmatisk politik både för utveckling och trygghet. Både och. Inte varken eller.

För mig finns bara en opinionsundersökning: valdagen!

söndag 6 december 2009

Airport Region Conference, Rosersbergs socialdemokratiska förening och samarbetspartierna i Sigtuna kommun

Jag kom hem från Airport Region Conference, ARC, i Amsterdam i fredags kl 20:30. ARC är en samarbetsorganisation för regioner och kommuner i Europa som har en internationell flygplats inom sina gränser. ARC bevakar dessas intressen och påverkar myndigheter och andra organ. Dessutom bedrivs olika projekt för att förbättra näringsliv och miljö i flygplatsregioner, för att nämna något. Sigtuna kommun har varit med i princip sedan ARC bildades. Vår kommunsekreterare Lars Sundblad har lång och bred erfarenhet av ARC-samarbetet, något som vi har stor nytta av i dessa sammanhang. Mer kan du läsa på http://www.airportregions.org/ .

I lördags var det dags för möte i Rosersbergs socialdemokratiska förening, min hemförening inom Socialdemokraterna i Sigtuna kommun. Vi beslutade om medlemsavgift och budget för nästa år och gick igenom aktuella nomineringar till politiska uppdrag. Men framför allt handlade mötet om aktuella rosersbergs-frågor. Vi kunde konstatera att kommunledningen har sett till att det händer väldigt mycket positivt i Rosersberg och att ännu mer är på gång. Vi gick igenom vårt lokala (S)-handlingsprogram för Rosersberg mandatperioden 2006-2010. Vi socialdemokrater kommer kunna möta rosersbergsväljarna i valrörelsen nästa år och säga. "tack för ert stora förtroende, vi har hållit vad vi lovat och söker stöd för fyra år till för att fortsätta utvecklingen av Rosersberg och övriga kommunen."

Innan mötet i lördags hanns jag med en långpromenad med vår hund Harry. Vi gick i området runt Verkaån, framför allt för att jag ville se de dagvattendammar som nu byggt på platsen. Jag kunde konstatera att de förutom att fungera som effektiv renare av vattnet, också kommer bidra till ett värdefullt grönområde med vattenparkskaraktär, likande det vid Måby i Märsta.

Idag har jag varit hemma under förmiddagen och främst ägnat mig åt att tvätta, städa och diska. Sedan var det dags att bege sig till kommunhuset i Märsta för att ha möte med de samarbetspartier som bildar majoritet i Sigtunas kommunfullmäktige. Det var som vanligt bra och konstruktiva diskussioner om frågor på både kort och lång sikt. Vi majoriteten trivs bra tillsamamans och med en stor respekt för de olika partiernas ståndpunkter resonerar vi oss fram till gemensamma ståndpunkter. Och det gå oftast mycket bra. Det är anledningen till att vi aldrig förlorat en omröstning i kommunfullmäktige på sju år.

När nu kvällen närmar sig, och regnet öser ner ute, ska jag tända braskaminen och koppla av. Förhoppninghsvis kommer min sambo snart hem från jobbet så att vi kan äta en bit mat tillsammans.

Snart är det måndag - och full fart igen. Härligt!

Nu ska jag försöka twittra lite mer - häng med!

Nu ska jag försöka bli lite bättre på att twittra.

Häng med på www.twitter.com/ksojohansson och bli en follower!

fredag 4 december 2009

Vi investerar i barnen - en helt ny förskola i Til i Sigtuna näst på tur

Ärlinghedens nya förskola under byggnationen i juli 2009
I Sigtuna kommun blir barnfamiljerna snabbt allt fler. Barnafödandet är högt och många barnfamiljer trivs i vår kommun och vill flytta hit. Det är mycket glädjande!

När barnfamiljerna och barnen blir fler ökar såklart efterfrågan på förskoleplatser. Vi har nu under lång tid klarat förskolegarantin, vilket innebär att alla ska erbjudas en förskoleplats inom kommunen senaste fyra månader efter att en plats sökts.

Efterfrågan på förskoleplatser ökar också genom att allt fler föräldrar vill ha sina barn i förskolan – över 90 procent av alla barn i kommunen går idag i en kommunal eller fristående förskola. I Sigtuna stad är den siffran nästan 100 procent.

För att se till att alla familjer som vill ha en förskoleplats ska kunna få det i tid investerar vi i kommunledningen ( (S) + (C) + (MP) ) stort på nya förskoleplatser. Nyligen invigdes en förskola för cirka 85 barn på Ärlingheden i Märsta. Just nu byggs en helt ny förskola i Rosersberg för cirka 100 barn. För att kunna öppna fler platser på Hällsbo finns pengar reserverade för ombyggnad av f.d Hällsboskolan.

På Kommunstyrelsens möte på måndag kommer kommunledningen att besluta om att ge Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram en detaljplan som ska göra det möjligt att bygga en helt ny förskola i Til. Förskolan ska kunna ta emot 100-125 barn när den är fullt utbyggd. För denna investering har vi avsatt närmare 20 miljoner kronor.

Fler barn i förskolan kräver också fler anställda. Därför ser vi i kommunledningen till förskolan får 10 miljoner ytterligare nästa år för att anställa mer personal. Det gör att personaltätheten kan värnas – trots krisen.

Nu kan elever och föräldrar i Sigtuna kommun välja skola på nätet

Från 2010 kan föräldrar/vårdnadshavare med barn i skolåldern söka plats i skolan via Internet. Det gäller både till de kommunala och fristående skolorna i Sigtuna kommun.

Föräldrarnas möjlighet att välja skola för sitt barn i Sigtuna kommun utvecklas med ny teknik. Aktiva elever och intresserade föräldrar är en bra grund för skolutveckling. Demokrati, delaktighet och inflytande är utöver kunskapsförmedling prioriterade områden för skolverksamheten i vår kommun.

I Sigtuna kommun finns 16 kommunala och 4 fristående grundskolor att söka till. De fristående skolorna kommer successivt att ansluta sig till det digitala systemet.

onsdag 2 december 2009

Venngarn - en skamfläck för Sigtuna kommun!

På Venngarns slott i Sigtuna kommun pågår sedan flera år en verksamhet som innebär att ägaren hyr ut undermåliga bostäder till personer som till stor del placerats där av andra kommuner och vars boende bekostas med skattemedel.

Förhållandena för de boende har successivt förvärrats, vilket kommit till uttryck bl.a. i ett flertal anmälningar till hyresgästföreningen och Sigtuna kommun.

Den verksamhet som bedrivs på Venngarn är en skamfläck för vår kommun. Ägaren skor sig på människor som befinner sig i en utsatt situation genom att ta ut skyhöga hyror för ett undermåligt boende. Och de kommuner som placerar sina klienter på Venngarn utan att ens ha tagit reda på hur förhållandena är där ger uttryck för en cynism och en ansvarslöshet gentemot enskilda människor som jag trodde att man inte längre skulle behöva se. Dessutom innebär det en grav misshushållning med skattebetalarnas pengar.

Sigtuna kommun medverkar inte till att personer i behov av bostad placeras på Venngarn och vi anser att andra kommuner genast måste upphöra att göra det.

Min uppfattning är att förhållandena på Venngarn är så allvarliga att det finns grund för tvångsförvaltning. Enligt vad jag förstått har hyresgästföreningen också gjort en ansökan om det. Jag ställer mig klart och tydligt bakom den ansökan.

Äntligen en solig höstmorgon!

Mälarutsikt vid hundpromenaden den 2 december
Det var skillnad att gå ut med vår hund Harry på promenad denna morgon jämfört med hur det har varit de gångna veckorna. Istället för regn och fyra plusgrader möttes man av frost och en härlig höstsol. Det är en bättre start på dagen!
Kallt om tassarna, men härlig, hög höstluft tyckte Harry

tisdag 1 december 2009

Beslut på extra styrelsemöte: Sigtunahem vill bygga 16 ettor på Lyckostigen

På ett extra styrelsemöte i Sigtunahem idag beslutade vi att ge VD i uppdrag att starta en upphandling för att bygga 16 ettor på Lyckostigen i Märsta.

På platsen finns sedan flera år en detaljplan som möjliggör en mindre förtätning på Lyckostigen. Huset kommer att bli i två våningar.

Jag hoppas och tror att detta ska bli ett viktigt tillskott av små lägenheter i Märsta. Om upphandlingen går som den ska och Sigtunahem får tillräckligt bra anbud kan vi se framemot byggstart under första halvåret 2010 och inflyttning ett år senare.


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger