tisdag 22 december 2009

Sigtuna kommun satsar på Rättvisemärkt

För drygt tre år sedan tog jag initiativ till att vår kommun skulle satsa på Rättvisemärkt. Nu har vi äntligen utnämnts till Fairtrade City, en utnämning som visar att kommunen tar ett gemensamt ansvar med näringslivet för konsumtion med socialt ansvar.

Sigtuna kommun ansökte om att bli Fairtrade City under hösten 2009.
Nu har kommunens ansökan godkänts av organisationen Rättvisemärkt och den officiella diplomeringen kommer att ske fredagen den 19 februari.

Sigtuna kommun höjer ribban rejält för sin egen verksamhet när det gäller upphandling av etiskt märkta varor och målsättningen är att 75 procent av allt kaffe som köps för kommunens verksamheter ska vara rättvisemärkt 2011.

I dag är ett 40-tal aktörer engagerade i arbetet med Fairtrade City. 20 arbetsplatser köper Rättvisemärkt kaffe till fikarummet, fem butiker erbjuder rättvisemärkta varor i sitt sortiment och inte mindre än 16 caféer och restauranger erbjuder sina kunder rättvisemärkta produkter.
Benämningen Fairtrade city är en diplomering från organisationen Rättvisemärkt. Organisationen jobbar för att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Idag finns bland annat rättvisemärkt te, vin, choklad, och även bomull och rättvisemärkta fotbollar. Diplomeringen äger rum i samband med nätverket Frukostklubbens sammankomst den 19 februari på Sigtunastiftelsen.

Jag är glad åt att Sigtuna kommun ligger i framkant även på detta område. Av de 26 kommunerna i Stockholms län är det bara ytterligare en som är Fairtrade City.

0 kommentarer:


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger