måndag 7 juni 2010

Ingegerdsdagen firades i Sigtuna

Här står jag på rådhustrappan tillsamans med tolken vid invigningen av Ingegerdsdagen. Många fanns på torget för att lyssna.
På lördagen hade jag den stora äran att i närvaro av invånare, turister och gäster från Ryssland och Ukraina inviga Ingegerdsdagen i Sigtuna.

Ingegerd var den svenska prinsessan som blev ryskt helgon. Hon var dotter till Olov Skötkonung och bodde således i Sigtuna.

Hon for till rusiska riket (nuvarande Ryssland, Ukraina och Vitryssland) och gifte sig med storfursten Jaroslav och fick namnet Irina. Där engagerade hon sig i kyrkans utveckling och blev kyrkobyggare. För sina insatser helgonförklarades hon senare och blev Heliga Anna.

Kopplingarna mellan Sigtuna och det rusiska riket är många. Det märks genom de utgrävningar som ägt rum där exempelvis uppståndelseägg och tinningringar vittnar om kontakterna mellan Sigtuna/Sverige och det rusiska riket.

Under Ingegerdsdagen fanns möjlighet att lyssna till barnkören Junost, göra stadsvandringar både på svenska och ryska, besöka seminarier, äta piroger och dricka te samt att delta i en rysk ortodox mässa i St Olof-ruinen. Med på Ingegerdsdagen var representanter från Novgorod, Kiev och Moskva.

0 kommentarer:


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger