onsdag 18 augusti 2010

Småskaliga, billiga, klimatsmarta och privata hyresrätter - det går om bara viljan finns!

Foto: Grundaren och VD:n till Gustavsson Bofrid AB, Carina Gustavsson och jag. Carina har startat ett eget bolag för att bygga, äga och förvalta billiga, små och klimatsmarta hyreslägenheter, speciellt för ungdomar.


Varje månad, samma dag som kommunfullmäktige sammanträder, anordnar jag "Träffa kommunalrådet" på olika ställen i kommunen. Vid ett sådant tillfälle i våras, på centrumbibliotektet i Märsta dök Carina Gustavsson upp. Hon stannade kvar efter mötet för hon hade en idé som hon ville förverkliga. Det är det du kan läsa om nedan.

Grästak, solfångare och tillgång till elbil. Det är konceptet för det unika bostadsprojekt som planeras i området Övre Ekilla i Märsta. Huset som ska byggas av det nystartade lokala företaget Gustavsson Bofrid AB rymmer 4 1:or på 40-50 kvm som i första hand är tänkta som hyresrätter för ungdomar.

Bostäder för ungdomar är något som det verkligen finns ett behov av i vår kommun och i vår region. Därför är det särskilt roligt att se att ett litet privat, lokalt företag går in och bygger på det här kloka sättet.

Byggnadsprojektet har en tydlig miljöprofil med flera intressanta byggnadslösningar. Sedumtak eller annan form av lämpligt grästak med integrerade solfångare är en av de miljöanpassade lösningar som är planerade. Tillgång till elbil för de boende är också en del i det miljökoncept som präglar boendet.

När jag och VD:n och grundaren av företaget Carina Gustavsson idag presenterade projektet sa hon:

- Eftersom boendet i första hand riktar sig till yngre kommer hyresnivån att ligga mellan 4000 - 5000 kr. Det är en möjlig hyresnivå tack vare låga driftskostnader.

Kommunledningen (Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet) föreslår att kommunfullmäktige ska sälja 1200 kvm mark i ett bra läge i Märsta (Övre Ekilla) till Gustavsson Bofrid AB den 2 september.

Det går alltså att bygga privata hyresrätter, bara det finns en engagerad entreprenör och en politisk vilja.

4 kommentarer:

Student sa...

Jag har alltid röstat rött men nu undrar jag lite hur du tänker Anders. Är 4000-5000 kr billigt för en etta, vid Ekilla, för en student som lever på studiebidrag samt lån? Eftersom det idag inte är möjligt att kunna jobba så pass mycket extra (som många studenter skulle klara av och verkligen skulle behöva) pga maxinkomsten om man har CSN, så undrar jag hur du kan säga att det är billigt? Jag bor i dag i en hyresrätt på 78 kvadrat, precis brevid Märsta stn, ICA, uteställen och jag betalar 5500:- i månaden. DET är väl i såna fall mer värt med tanke på både läge, kommunikationsnärhet osv. Nej du, billigt är det inte... /Studenten som skulle kunna jobba mer extra men inte får tjäna för mkt

Anders Johansson sa...

Hej studenten och tack för din kommentar!

Jag tycker i grunden att du har helt rätt. Nyproduktion av bostäder är dyrt, har alltid varit dyrt och kommer förmodligen vara det, tyvärr.

Poängen med att ändå bygga många nya bostäder och då speciellt hyresrätter är att de trots att de är dyra blir uthyrda långt innan de är klara. Och de som flyttar in i lägenheterna kommer någonstans ifrån, ofta från en mindre, äldre och billigare lägenhet som då blir ledig.

Det är sådan dynamik som måste skapas på bostadsmarknaden om också personer med lägre inkomster, så som ungdomar och studenter, ska kunna få egna kontrakt och eget boende.

Därför behövs det helt enklet byggas mycket mer, även om det är dyrt.

Anonym sa...

Förstår inte riktigt hur du och dina partivänner planerar och tänker. Är det just Sigtuna som ska stå för de hyresrätter som bevisligen ändrar hela den socialekonomiska balansen i en region.
Bedrivs inte den typen av politik på riksnivå? Måste vi sträva efter att sänka kvaliteten på allt i denna kommun?
Vi är på väg att bli det nya Södertälje med stormsteg. Skolkvaliteten är en starkt bevis. Vilka barnfamiljer vill flytta hit från andra kommuner.. möjligen de som inte kan bo i annat än hyresrätt...

Olyckligt

Daniel Franzén sa...

Även om detta är ett bra projekt, så tror jag att lösningen är att bygga mindre lägenheter än 40-50 m2. 4-5000 kronor är mycket pengar för en person som studerar eftersom studiemedlen knappt ökat på 10-15 år. Lösningen är att ändra reglerna för byggandet, så att man kan bygga mindre lägenheter (jag syftar på att alla lägenheter ska vara handikappanpassade t.ex). Om man får ner storleken väsentligt (se exempel http://hd.se/bostad/2004/04/25/ett_helt_liv_elva_kvadratmeter/) så kan man bygga 3-4 gånger så många lägenheter på samma yta som projektet som du skriver om. Mvh Daniel Franzén Arkitekt och grundare till bunkerhill.se


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger