måndag 6 september 2010

Centerpartiet och Socialdemokraterna i Sigtuna kommun siktar på fortsatt blocköverskridande samarbete efter valet

Vid en presskonferens under måndagsförmiddagen meddelade Centerpartiet och Socialdemokraterna i Sigtuna kommun att de gärna fortsätter det blocköverskridande samarbetet efter valet.

Valresultatet 2006 visade att Sverigedemokraterna blev vågmästare mellan de båda traditionella blocken. Det blev en oklar parlamentarisk situation och kommunen riskerade att hamna i samma situation som grannkommunen Upplands Bro.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet hittade snabbt ett blocköverskridande samarbete som gav stabilitet och handlingskraft. De ideologiska låsningarna på riksplanet lades åt sidan redan första dagen och kommunens väl har gått först, även om det inte alltid överensstämt med rikspartiernas önskemål.

Det blocköverskridande samarbetet har fungerat mycket bra. Resultatet av den förda politiken är tydlig:
- Ekonomiska överskott varje år och möjlighet till skattesänkning, trots krisen
- Mer resurser till skolan, vården och omsorgen, trots krisen
- Stora framtidsinvesteringar i förskolor, skolor och kultur- och fritidsanläggningar, trots krisen
- Bra företagsklimat, högt nyföretagande och nya arbetstillfällen, trots krisen
- Stora satsningar i miljö- och klimatpolitiken så som flera naturreservat, vindkraftverk och energieffektiviseringar, trots krisen

Samarbetet de gångna fyra åren har fungerat mycket bra. Innehållet i politiken har varit avgörande för den framgångsrika styrningen av kommunen. Men det har även det goda samarbetsklimatet, tilliten och respekten mellan de politiska företrädarna i respektive parti och dess hjärtefrågor varit. Ett helt öppet ledarskap, där alla tre partierna har varit med i processen från början, har tillämpats konsekvent.

Båda partierna går till val som självständiga partier med varsitt program. Dagens besked innebär inte att några dörrar stängs för ett ännu bredare samarbete för fortsatt utveckling av Sigtuna kommun, än det som redan finns idag.

För oss Socialdemokrater går kommunen och dess invånares bästa går före blockpolitiken. Vi har ett brett stöd hos invånare, föreningar och företagare för vår helhetssyn och handlingskraft.

- För oss centerpartister i Sigtuna kommun är resultatet det viktigaste. Vi känner att vi har gjort skillnad under mandatperioden och fått stort genomslag för våra idéer och vår politik. När vi nu noggrant värderat hur det ska kunna fortsätta nästa mandatperiod så är vår uppfattning att det bäst sker i ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna, sa Lasse Andersson (C) ordförande för Centerpartiet i Sigtuna kommun i en kommentar och avslutade:

- Vi i Centerpartiet har varit en likvärdig part i vårt samarbete och mötts av lyhördhet för våra krav. Vi har varit med från start i alla viktiga processer och personkemin mellan våra företrädare fungerar utmärkt. Sådant är av avgörande betydelse för en framgångsrik kommunledning.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt Johansson. Med facit i hand vet vi att många alliansanhängare på riksdagsnivå röstade på Dig och S i Sigtuna trots detta. Därför är det mycket viktigt att välja C+MP och inte V som samarbetspartner, annars kommer det att straffa sig rejält i valet 2014.


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger