fredag 17 september 2010

Så här ser de första Johansson-villorna ut

Socialdemokraterna i Stockholms län vill starta en ny egnahemsrörelse som gör att vanliga inkomsttagare även i vår region har råd att bo i ett eget hus. Därför har min kollega i Södertälje, kommunalrådet Anders Lago (S) och jag vi tagit fram ett koncept tillsamamns med PEAB som vi kallar för Johansson-villan efter Sveriges vanligaste efternamn.


Lär mer i tidigare blogginlägg.

Här är två bilder som visar Johansson-villan:

5 kommentarer:

Mike sa...

Och som jag förstår det så kan man hålla nere priset eftersom kommunen säljer marken till ett pris som ligger under marknadsvärdet.

Troligen så kommer detta endast första köparen till gagn. När denna sedan säljer så kommer priset ha stigit och nu handlar det inte längre om att sälja till priser som ligger under marknadsvärdet längre, utan nu är det fullt pris som gäller.

Har jag rätt i mina farhågor?

Anonym sa...

Till viss del kan du ha rätt Mike, men jag tror faktiskt inte att folk kommer att köpa husen i spekulation. Husen är trots allt 100 kvm med små tomter, man pratar ju om kvadratmeterpriser av en anledning. Jag tycker att detta är ett suveränt initiativ.

Mike sa...

Citerar märsta.nu:
"Dessa kommer vara cirka 100 kvm, vilket är 45 kvm mindre än ytan på en villa som kostar 3,995 miljoner."

Så de sista 45 kvm kostar således 2 miljoner. Det är samma priser som i Sthlms innerstad det.

Jag har ingen lust att bo i dessa hus, men får jag tillfälle kommer jag köpa ett på ren spekulation. :-)

Anonym sa...

Hej Anders,

Jag läste att du tycker att man ska underteckna ett avtal som begränsar vinst vid försäljning. Jag förstår din tanke men jag tycker att det blir svårt att genomföra i praktiken. Det enda rimliga i så fall är att det i avtalet samtidigt är reglerat att man inte kan sälja med förlust, eller hur? Ett bättre förslag är att man måste behålla huset ett år innan det är möjligt att sälja, tycker du inte det? Längre än så kan "ärliga" hamna i kläm eftersom livet är föränderligt och man kan bli tvungen att flytta även om detta inte var planerat.
Fokusera på att detta projekt blir av istället för att fokusera på vinstbegränsning tycker jag, det måste vara ett minimalt antal som är så cyniska i praktiken.

Mattias sa...

Jag tycker att det är trist att lura konsumenten till att köpa en produkt som inte håller måttet.

Du åker in i bostadsområdet där alla fönster som vätter mot vägen är sovrum. Kommer att bli en spökstad som redan på förväg är utdömt av ledande arkiktekter - men hyllat av socialdemokrater.

Att sedan kalla det "billigt" förstår i alla fall inte jag. Kan någon förklara för mig hur det kan anses billigt med samma kvadratmeterpris som de hus som Peab byggde så sent som 2008 i Sigtuna kommun. Vem är det som lurar vem? Det heter just nu att man inte ens får gräsmatta, carport och asfalt . Får man rinnande vatten?
Ett badrum kanske de flesta klaras sig med?

Socialdemokraterna har med detta skapa en ny standard. De pinsamt låga standarden. Man visar också att kommunen har för avsikt att bestämma styra över bostadsmarknaden.
25%, var fjärde sigtunabo bor idag med kommunen som hyresvärd via SigtunaHems hyresrätter. Bolaget som ligger i topp för hyreshöjningar i år. Nu ska även villamarknaden erövras. Vi kan ju fundera över hur väl Socialdemokraterna klarar av detta. Som en av Sveriges mest missköta kommunala ekonomier är ju inte förtroendet på topp. Är du själv Socialdemokrat och tvivlar på mitt utspel om ekonomin så tipsar jag dig om att ringa kommunkontoret och be att få prata med vår chefsekonom.

Detta utspel bör granskas vilket jag hoppas potentiella köpare gör innan de slårt till.

Det som verkar för bra för att vara sant - är för bra för att vara sant.


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger