måndag 9 maj 2011

Sigtuna kommun växer mest i Sverige!

Idag presenterade Statistiska centralbyrån, SCB, sin befolkningsstatistik för Sverige under årets första kvartal. Den visar att Sigtuna är den kommun som växer snabbast i hela landet. Sigtuna har under de senaste åren tillhört de kommuner som växer snabbast i landet, men aldrig tidigare toppat listan.

Under första kvartalet 2011 växte kommunens invånarantal med 423 personer, från 39 990 till 40 487. Det motsvarar 1,24 %. Det är procentuellt klart mest i riket. Inflyttningen var 423 personer fler än utflyttningen och det föddes 69 fler än det dog.

På andra plats återfinns Solna med 0,97 % och på tredje plats hamnar Sundbyberg med 0,89 %. Grannkommunen Upplands Väsby, som fram till för 4 år sedan var större än Sigtuna kommun och som inte har sett någon riktigt kraftig befolkningstillväxt på länge tycks nu åter växa i god takt och hamnar med sina ytterligare 274 invånare på en ökning med 0,79 %, vilket också ger fjärdeplatsen i riket.

I kommunens eget befolkningsregister går det se att den kraftiga befolkningsökningen har fortsatt även under april och början på maj. Idag den 9 maj finns 40 650 invånare i Sigtuna kommun.

Ingen annan enskild sak är en så viktig framgångsfaktor som en växande befolkning. Med fler invånare får vi fler skattebetalare och ökade statsbidrag. Vi blir fler som delar på våra kostnader och resurser för att fortsätta utveckla kommunen skapas. Den lokala handeln, tjänstesektorn och övriga näringslivet får en större lokal marknad, det är bra för tillväxten och ger fler jobb i kommunen. Sammantaget är de nya siffrorna ett bevis på att vi genom hårt arbete blivit en attraktiv kommun för både människor och företag, det är mycket glädjande!


Den största bakomliggande faktorn till befolkningstillväxten är en fortsatt hög inflyttning. Inflyttningen var under kvartalet 423 personer större än utflyttningen.

Sigtuna kommuns befolkningsstruktur med en hög andel unga bidrar också till befolkningsökningen genom att det föds många barn i kommunen, vilket har gett ett födelseöverskott på 69 personer under årets första tre månader.

För att en kraftigt ökande befolkning ska fortsätta att vara positiv krävs att den kommunala servicen byggs ut. Där ser vi att många andra kommuner ofta misslyckats. Därför har vi i kommunledningen under flera år satsat offensivt på framtidsinvesteringar i skolan, förskolan och omsorgen samt i kultur- och fritidsanläggningar, parker och gator. Det har vi nytta av nu och satsningarna kommer att fortsätta.


De kommuner tio kommuner som växer snabbast i landet första kvartalet 2011:

Sigtuna
Solna
Sundbyberg
Upplands Väsby
Perstorp
Botkyrka
Sollentuna
Knivsta
Järfälla
Partille

0 kommentarer:


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger