tisdag 2 juni 2009

Krav till migrationsministern och Migrationsverket när de besökte Märsta: Ta tillbaka ansvaret för de ensamkommnade flyktingbarnen!

Muntra miner trots allvarligt ämne. På bilden ses jag tillsammans med generaldirektören för Migrationsverket Dan Eliasson (till vänster) och migrationsminister Tobias Billström (M) (till höger) utanför kommunhuset i Märsta.

Sedan halvårsskiftet 2006 har kommunerna, inte staten, ansvaret för ensamma flyktingbarn som kommer till Sverige. När de först anländer hamnar de i en ankomstkommun. Det finns fyra: Malmö, Mölndal, Solna och Sigtuna. Sedan är det tänkt att de omedelbart ska slussas vidare till annan kommun (vilken som helst), s.k. anvisningskommuner. När det nu har gått tre år så kan jag åter konstatera: det fungerar inte! Idag har vi mellan 40-50 barn som vi i Sigtuna kommun har ansvar för. Endast 90 av 290 kommuner har tecknat avtal som anvisningskommun. Det betyder att de fyra ankomstkommunerna får ta ett orimligt ansvar. Jag har påtalat detta för ministern och generaldirektören i två och ett halvt år - men situationen är inte löst - och i sommar riskerar vi en mycket ansträngd situation igen. Under de tre år som gått sedan kommunerna tog över ansvaret har vi i Sigtuna sammantaget tagit emot cirka 800 barn i vårt system och exempelvis ordnat boende och gode män.

Jag har debatterat frågan med ministern flera gånger, bland annat i Sveriges radio P1:s Studio Ett. I fredags fick jag möjlighet att åter direkt framföra mitt budskap när minstern och generaldirektören besökte Märsta: Systemet fungerar inte. Staten måste ta över! Tyvärr höll inte ministern med mig denna gång heller. Jag ger dock inte upp.

0 kommentarer:


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger