onsdag 5 maj 2010

Satsning på stor stadsdelsutveckling i Valsta - Nya Valsta centrum ska bildas. Sigtunahögern säger nej.

Kommunledningen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet) presenterade igår en omfattande satsning på hur centrumområdet i stadsdelen Valsta/Steninge ska vidareutvecklas.
Valsta/Steningeområdet som sedan 1980 har växt med cirka 2 500 invånare och har nu cirka 10 000 invånare.

En mycket viktig del i en välutvecklad och attraktiv kommundel som inte har följt med i utvecklingen är centrum och dess omedelbara omgivningar.

För att fortsätta den positiva utvecklingen i Valsta/Steninge tar nu kommunledningen – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – ett helhetsgrepp för området.

Nya Valsta centrum

 • ny entré med nya lokaler (ca 800 m2)
 • nya bostäder (120-160 lgh)
 • vårdcentral
 • bibliotek
 • Valstasatsningen
 • områdeskontor för AB Sigtunahem
 • medborgarkontor
 • upprustning av centrum
 • parkering under centrum
 • ny parkeringsyta
 • plats för torg/torghandel/planeringar

Tack för alla positiva reaktioner som kommit efter vårt besked. Vi visste att detta för många var ett efterlängtat besked.

Sigtunahögerns (moderaterna och samling för Sigtuna) reaktion kom lika fort som väntat: Vi säger nej! Känns det igen?

4 kommentarer:

Britt-Marie Norelius sa...

Äntligen! En utmärkt idé för att skapa det som länge saknats i det i övrigt uppiffade Valsta och ett alltmer utbyggt Steninge. I rådande läge, trots min marknadsliberala inriktning, med bas i min socialliberala dito, är det just detta som måste göras. Varför ska det jättestora bostadsområdet Valsta (+ Steninge) nöja sig med ett så dåligt, tråkigt, innehållslöst och misskött centrum som Valsta haft i åratal? Tur att ICA stått ut. Hur många i Sigtuna stad har handlat på Valstas ICA? (Det har jag självklart gjort ett antal gånger!) Dagens Valsta C drabbar många och gagnar ingen i kommunen!
- Det kommer att bli mycket bra, om det genomförs till fullo som ni tänkt er i kommunledningen.
- Det här borde moderaterna istället bejaka, med tillägget att kommunens andel av bolaget ska säljas när centrumet blir tillräckligt attraktivt för en köpare för att kommunen minst ska få tillbaka sin insats inkl investering. Men det kan du Anders säkert tänka dig redan nu är det rimliga.
- Jag utgår ifrån att mina fd kollegor i fp:s socialliberala krets säger JA till detta i KF och inte låter smalspåriga, nejsägande, valfebriga, högerinriktade siffernissar i partiet ta över denna mycket viktiga fråga. Det handlar om 10.000 invånare i en socialt känslig kommundel!
- Många kommundelars väl och ve i vårt land står och faller med sin centrumanläggning. Valsta ska inte behöva sakna ett bra affärs- och servicecentrum, kanske med digital bio också. Tvärtom, det ska kunna locka till sig även övriga kommuninvånare. Och då skapas ju spontana mötesplatser för folk som kanske annars inte skulle träffas. Där kan segregation, även åldersmässigt, och busliv hejdas.
- Bravo, Anders. Det är nog det bästa du kommit på i Sigtuna kommun, som jag ännu intresserat håller koll på.

Anonym sa...

Osökt får det mig att tänka på Märsta Centrum - NÄR ska någonting drastiskt göras åt detta öde område? Har du åsikter/åtgärdsförslag?

Eva

Anders Johansson sa...

@Anonym - Jag håller helt med dig. Det måste hända något!
Märsta centrum har en privat fastighetsägare. Vi har genom åren gjort mängder av framstötningar till dem och lämnat ottaliga förslag. Centrum måste byggas om, byggas ut och byggas in. Även om kommunen inte har beslutanderätten om centrum så fortsätter vi utvecklingen runt omkring. Ocj jag ger inte upp möjligheten till ett utvecklat centrum. Aldrig!

Anders Johansson sa...

@ Britt-Marie Norelius - tack för att du tycker att det är ett bra förslag. Det är det väldigt många andra som tycker också, det märks på alla positiva reaktioner. Härligt!

Tyvärr har Sigtunahögern (moderaterna och samling för sigtuna) redan lämnat sitt ideologiskt reflexmässiga nej. Som vanligt.

Dystrare är att nu även FP har gjort det. jag trodde faktiskt precis som du att de skulle se pragmatiskt på det hela och säga ja. Men de vågar som vanligt inte avvika från Sigtunahögerns linje. Beklagligt.

När det gäller att sälja Valsta centrum någon gång i framtiden är det något som vi i kommunledningen inte avvisar - tvärtom. Bara det blir snyggt och tryggt, ordning och reda först och vi kan hitta en seriös och långsiktig aktör. Det finns inget egenvärde i att äga centrum. Men vi kan inte vänta längre!

Tyvärr har FP sagrt nej trots detta besked från oss.


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger