onsdag 2 juni 2010

(S) i Märsta och Valsta/Steninge: En enda moderat från centralorten Märsta på valbar plats!

Idag har det socialdemokratiska föreningna i Märsta och Valsta/Steninge skickat nedanstående pressmeddelande. Det är inte konstigt att vi Socialdemokrater har ett betydligt starkare stöd i kommunvalet än i riksdagsvalet. Och det är inte heller ett dugg konstigt att Moderaterna har ett betydligt sämre stöd i kommunvalet än riksdagsvalet när man tar del av deras kandidatlista.

________________________________

Endast en enda M-kandidat från centralorten Märsta
I Sigtuna kommuns centralort bor 63 procent av kommunens invånare. Trots det har Moderaterna endast en enda kandidat på valbar plats som är folkbokförd i Märsta i valet till kommunfullmäktige. Anmärkningsvärt menar Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna har en lista som väl speglar deras väljarstöd i de olika kommundelarna och partiets kandidater finns från i princip hela kommunen. Moderaterna däremot har denna gång lyckats ännu sämre med representanter från Märsta och Valsta/Steninge än tidigare val.

Vid ett oförändrat valresultat från 2006 års val skulle moderaterna endast ha en kandidat som är folkbokförd i tätorten Märsta. Från Valsta/Steninge finns inte en enda!
– Att moderaterna som aspirerar på att ta över makten i kommunen inte har en enda kandidat på valbar plats från vår kommundel med 10 000 invånare säger allt. Det visar med all önskvärd tydlighet vilken ambition de har för utvecklingen av den här delen av kommunen säger Lola Svensson, ordförande för Valsta/Steninge (S)-förening.

Gun Eriksson som är ordförande för Märsta (S)-förening tycker siffrorna är oerhört märkliga:
– Det är en sak om de små partierna i kommunen inte lyckas med att ha kandidater från hela kommunen. Moderaterna är ett stort parti som gör anspråk på att ta över styret i kommunen. De har en enda person på valbar plats som är folkbokförd i centralorten där 63 procent av kommuninvånarna bor. Den kandidaten står dessutom på fjortonde plats av de femton som (M) har idag. Det duger helt enkelt inte.


Moderaterna har 15 platser i kommunfullmäktige idag. Vid ett oförändrat valresultat skulle endast en M-kandidat som är folkbokförd i Märsta väljas in i kommunfullmäktige.

De här (M)-kandidater är folkbokförda i Märsta i 2010 års kommunval:
1. -
2. -
3. -
4. -
5. -
6. -
7. -
8. -
9. -
10. -
11. -
12. -
13. -
14. Carola Eriksson, Märsta
15. –

5 kommentarer:

mike sa...

Och när jag kikar på listan över de som sitter kommunfullmäktige idag så hittar jag inte en enda sosse som bor i Sigtuna stad.


Däremot har moderaterna representanter från såväl märsta, sigtuna som rosersberg.

Så man kanske inte ska kasta sten i glashus.

Anders Johansson sa...

På valsedeln i förra valet fanns 2-3 personer från (S) på valbar plats från Sigtuna stad. Jag själv flyttade ´från Sigtuna till Rosersberg under mandatperioden när min sambo började jobba där och Lars-Olof Lindgren flyttade till New Dehli när Carl Bildt utsåg honom till Sveriges ambassadör i Indien. I vår fullmäktige grupp ingår fortfarande två personer i från Sigtuna.

Inför höstens val har vi flera kandidater på valbarplats från Sigtuna.

När det gäller moderaterna så har de alltså inte en enda person på valbarplats från Valsta/Steninge där det bor 10.000 personer (jmf 7.000 i Sigtuna) och en enda från övrriga centralorten Märsta. För ett stort parti som aspirerar på att ta över styret i kommunen är det naturligtvis pinsamt dåligt!

Mike sa...

Om jag räknar rätt så har S idag 21 platser i kommunfullmäktige och moderaterna 15 platser.

Skulle samma sak upprepas i nästa val så skulle S få in 2 stycken boende i Sigtuna.

M skulle få in 3 boende från märsta.


Skulle däremot siffrorna bli omvända, att M får 21 platser och S 15 platser:

S skulle då ha 2 från Sigtuna
M skulle ha 5 (6) från Märsta/Valsta.

Så jag skulle nog vilja påstå att M har en större Märsta representation än vad S har i Sigtuna representation.

Men sen är det ju ganska tydligt också. S vill enbart använda Sigtuna som en inkomstkälla för att sedan fördela resurserna i Märsta.

Inte undra på att Sigtunapartiet är så starkt.

Anders Johansson sa...

@ Mike - tyvärr har du fel. Som redovisas i det ursprungliga inlägget som är ett pressmeddelande från (S)-föreningarna i Märsta och Valsta/Steninge så får (M) in en enda person som är folkbokförd i centralorten Märsta.

Vad du gör är att du läser Moderaternas valsedel, men de är inte med sanningen överenstämmande. En person som uppges bo i Märsta bor i Odensala (vilket åtminstonde är i rätt härad) och en annan som uppges bo i Märsta är folkbokförd i Sigtuna (vilket är mycket svårt att förstå, förstår du?.

Inte en enda bor i Valsta/Steninge.

Två ordinarie ledamöter från Sigtuna stämmer ganska väl proportionellt med vårt väljarstöd i Sigtuna. 1 eller två ordinarie moderater från Märsta stämmer inte alls proportionellt med deras väljarstöd.

Det är lätt att glömma bort att endast 20-25% av väljarna bor i Sigtuna och att nästan 2/3-tredjedelar väljarna bor i centralorten Märsta.

Att vi i (S) skulle få 15 mandat och (M) 21 mandat är säkert ett önsketänkande av dig, men med det uppenbara hån som (M) visar 2/3 av väljarna ligger nog inte det inom realismens gränser ...

Anonym sa...

Bara ett litet inlägg i debatten,tror inte att Hendrik Kelvfe köper mjölk till familjen från Valsta C, tror att det är hans regering (frugan) som sköta dom sysslorna medan han ligger på sofflocket......


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger