fredag 31 december 2010

Nytt år: Låt utvecklingen fortsätta!

Jag har ombetts att skriva en kort nyårskrönika till märsta.nu . Här återges den:

---------------------------

I nyårskrönikan i märsta.nu förra året bad jag om förnyat förtroende för mitt parti och mig att få fortsätta styra kommunen. Därför vill jag först av allt säga ett varmt och innerligt; Tack!

För oss som förtroendevalda och politiker är naturligtvis ett valår som 2010 ett mycket speciellt år. Allt ställs på sin spets. Antingen får man ett OK för vad man gjort och tilltros kunna göra framöver, eller så får man respass. Att i allmänna val få sitt förtroende prövat av alla med rösträtt är den ultimata utmaningen. Inget annat är så skärskådat och väl underbyggt av de som väljer, och därmed kritiskt granskat, som just ett val. Det gäller i ännu större grad kommunaval där närheten mellan väljare och valda är mycket nära.

På valnatten den 19 september kände jag en stor tomhet. Mitt parti och jag hade gett allt. I två mandaterioder, åtta år, hade vi lett kommunen. Bara en gång tidigare hade vi vunnit två kommunval i rad (1979 och 1982). Aldrig tidigare hade vi vunnit tre gånger i rad. Dessutom hade vi en gigantisk uppförbacke i opinionsundersökningarna i landet generellt, och i Stockholms län speciellt. När vallokalundersökningen presenterades förtsod vi direkt att slaget var förlorat i riksdagsvalet och när riksdagsvalsresultatet inom Sigtuna kommun tickade fram och stannade på 28% var det inte många som trodde på valseger i kommunen. Vi kände väldigt starkt att vi skulle göra ett bättre kommunval än riksdagsval. Vi hade mött en sådan värme och uppskattning i vår lokala valrörelse. Dessutom var oppositionen, som för första gången samlat sig till en ”riktig” allians osedvanligt svaga och utan en tydlig ledare. Men att kunna vinna ett kommunval med endast 28% stöd i riksdagsvalet i kommunen är en omöjlighet. Eller?

När de första valdistrikten i kommunvalet rapporterades in fick vi mycket starka siffror. Men det var å andra sidan i områden där vi alltid haft en bra resultat. Men sedan fortsatte det i distrikt efter distrikt, samtidigt som moderaterna på många ställen backade. När det hela stod klart hade vi gått fram i 19 av 21 distrikt. Socialdemokraterna fick cirka 42,5% i kommunvalet – 14,5 procenheter mer än i riksdagsvalet – Sverigerekord! Redan 2006 hade många som röstade borgerligt i riksdagsvalert röstat på oss i kommunvalet. 2010 blev det rekordmånga.

Vi möter den stora framgången med stor ödmjukhet och tacksamhet. Vi ska jobba hårt för att leva upp till förtroendet. Framgången är resultatet av ett lagarbete av den blocköverskridande kommunledningen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Vi har satt kommunen och dess invånares bästa framför de ideologiska låsningar som finns på riksplanet. Det ger resultat.

I år 2010 års valresultat i Sigtuna kommun sa väljarna ja till en offensiv politik för framtiden. De sa ”Låt utvecklingen fortsätta!” Och det är precis vad vi avser göra. Därför blir mitt kanske ospännande nyårslöfte som kommunstyrelsens ordförande; Vi tänker fortsätta som förut.
För 2011 vill jag lämna följande tydliga besked till invånarna;
Kommunens ekonomi ska vara fortsatt god och gå med överskott som varje år när vi styrt. Arbetet med att få fler företag och jobb till kommunen fortsätter med oförminskad styrka – flera stora företagsetableringar kommer att bli klara. Bostäderna ska bli fler, det gäller inte minst hyresrätter och en stor satsning på egna hem, Johansson-villor, som vanliga löntagare har råd med. Utvecklingsarbetet med Märsta centrum och Valsta centrum kommer att ta fart. Utbyggnaden av äldreomsorgen och förskolan förtsätter – alla som är behov av en plats ska få det även i fortsättningen. Planeringen för en kraftigt utbyggd kulturskola fortsätter. Skolan måste bli bättre och elevernas resultat ska förbättras – en genomgripande skolsatsning ska påbörjas. Kommunen ska fortsätta miljösatsningarna och alltjämt vara en av Sveriges bästa miljökommuner. Allt detta vill i genomföra i en öppen diskussion med invånarna.

Tack för året som gått – och välkommen till 2011. Låt utvecklingen fortsätta!

1 kommentarer:

gardebring sa...

Hej Anders.
Vad är dina tankar kring Märsta port?

Det är utmärkt att området utvecklas. Men varför en så dålig plan?

Läs gärna vårt yttrande om planen, och vilka de mycket stora problemen med den är:
http://www.yimby.se/2011/01/yimby-lamnar-in-yttrande-_1001.html

Med vänlig hälsning,
Anders Gardebring - nätverket YIMBY


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger