söndag 21 augusti 2011

Vattensportcentrum i Sigtuna och klubbhus till Odensala IP

Här talar jag på invigningen av vattensportcentrum i Sigtuna och klipper bandet.

Idag hade jag den stora äran och glädjen att få inviga vattensportcenrum i Sigtuna – av föreningarna kallat Aqua Center. Vid Färjestadsbron, i Garnsvikens sydvästra ände har kommunledningen (Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet) sett till att område har blivit detaljplanelagt för vattensportsändamål. Sedan andra halvan av 60-talet har Sigtuna vattenskidklubb huserat där. Nu har de fått sällskap av kanotklubben Mälarpiraterna som på området byggt upp sina klubblokaler. Nu finns goda förutsättningar att förvara kanoterna och bedriva träning. Bryggor som kan ligga i året runt har lagts i och en kanot-basket-plan har etablerats.

Mälarpiraterna engagerar många ungdomar i vår kommun i en meningsfull frititds- och sportverksamhet. I mitt tal vid invigningen framhöll jag speciellt den del av verksamheten som ger många funktionshindrade ungdomar i vår kommun möjlighet att paddla kanot. Ute i Mälaqren så klart, men faktiskt också inomhus i på vintern i simhallen i Sigtuna.

När det kommer till Sigtuna Vattenskidklubb fick jag lära mig en hel del nytt. Klubben som bildades under 60-talet med dåvarande landshövdingen som invigningstalare arrangerade 1971 finalen i europamästerskapen. Det blev en formidabel publiksuccé med 20 000 betalande åskådare längs Mälarens stränder i Sigtuna. Det var trevligt att få samtala med tre av personerna som var med då.
Vattensportcentrum i Sigtuna innehåller nu från start goda möjligheter för kanot, vattenskidor och beachvolleyball. Men det finns utrymme för fler sporten, exempelvis rodd, om det skulle växa fram ett intresse.

Kommunledningen har sett till att detaljplanelägga området, dra fram vatten, avlopp och el samt byggt en anslutningsväg och iordningställt gräsmattor och beachvolleyballplan. Iövriogt har föreningarna själva gjort satsningar i sina anläggningar.

Igår lördag invigde kommunfullmäktiges ordförande Gun Eriksson (S) omklädningsrum på Odensala IP. Det gjordes i samband med Wigör-dagen. Wigör är den lokala idrottsföreningen i Odensalaområdet. Nu ges deras verksamhet bätre förutsättningar och andra föreningar som tränar eller spelar match på Odensala IP har fått bättre förutsättningar. Kommunledningen har sett till att Wigör har fått ett lokalbidrag som finansierat de nya omklädningsrummen. Nu är det föreningen som får ta ansvar för att förvalta och sköta lokalerna.

Sigtuna är den kommun som växer snabbast i landet. Kommunledningen tycker det är av yttersta vikt att investeringarna och satsningarna i fler och förbättrade fritidsanläggningar följer med i utvecklingen. Därför är vi också en av de kommuner i landet som satsar allra mest på fritidssektorn i landet räknat per capita. Trots den moderatledda oppositionens kritik passar jag på att lämna ett besked idag: vi tänker fortsätta på kommunens föreningar och deras mycket viktiga verksamhet!

Tack för ett gott samarbete och en fin invigning (där jag fick möjlighet att paddla drakbåt). Lycka till med ert föreningsarbete!
Här bjuder ungdomar och ledare i Mälarpiraterna mig på en paddlingstur i drakbåten

0 kommentarer:


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger