Idag har vi i den blocköverskridande kommunledningen (Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet) meddelat att vi satsar stort på bättre mat och trivsammare måltider i förskolor och skolor. Det ska bland annat ske genom lokalt tillagad mat. Här är det pressmeddelande som går ut om satsningen:
......................................................................................................
I Sigtuna kommun ska
maten lagas lokalt på förskolor och skolor:
Tiotals miljoner investeras i tillagningskök i förskolor och skolor
- bättre mat och
trivsammare måltider ska bli resultatet
Den politiska
ledningen i Sigtuna kommun (Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna,
Centerpartiet) har fattat ett principbeslut om att maten som serveras i
förskolor och skolor ska tillagas lokalt på respektive förskola och skola. Det
innebär att samtliga nya förskolor och skolor som byggs förses med ett
tillagningskök från början och att fem befintliga mottagningskök byggs om till
tillagningskök. Dessutom rustas fyra tillagningskök upp till toppmodern
standard.
Det politiska ställningstagandet innebär att investeringar
på 10-12 miljoner kronor om året under tre år genomförs i kommunens olika kök.
Därtill kommer investeringarna i fullvärdiga tillagningskök i de nya förskolor
och skolor som kommunen ska bygga de kommande åren.
Sigtuna kommuns förvaltning har utrett hur den framtida
tillagningen av mat i skolor och förskolor ska se ut. Frågan aktualiserades i
samband med att ett stort antal tillagningskök stod inför större
investeringsbehov. De två huvudalternativen i utredningen har varit:
* bygga om ett par tillagningskök
till centralkök och resterande kök till mottagningskök
* så långt som möjligt bygga
tillagningskök i respektive skola och förskola
Kommunledningen har beslutat sig för att så långt som
möjligt ställa om till tillagningskök. Orsakerna är många men går väl i linje
med det nyligen antagna skolutvecklingsprogrammet där barnens ökade
måluppfyllelse är i fokus. God, näringsriktig och vällagad mat innebär att fler
barn kommer att äta sig mätta och därmed prestera bättre. Ur ett
miljöperspektiv kommer matsvinnet att minska med ca 30 procent och färre
transporter kommer att behövas i den nya modellen. Att laga mat på plats är
också en del av arbetsgivarpolitiken. Sigtuna kommun erbjuder redan alla som
jobbar i matverksamheten rätt till heltid och med möjligheten att dessutom laga
mat på plats från grunden är det lättare att locka duktiga kockar till
verksamheten.
Fem enheter som idag
har mottagningskök får istället tillagningskök
-
Tingvallaskolan
-
Sagaskolan
-
Sätunaskolan
-
S:t Olofs skola
-
S:ta Gertruds skola (ombyggnad pågår)
Fyra enheter som idag
har tillagningskök får helt nya moderna kök
-
Odensala förskola
-
Eddaskolan
-
Skepptuna skola/förskola
-
Granby förskola (i samband med övergång till kommunal
regi)
Investeringarna kommer att göras inom en treårsperiod och
omfattar även flertalet mindre upprustningar, inköp av nya köksmaskiner och
förbättringar i flera matsalar.
I den matutredning, som förslagen ovan finns med och ska
beslutas i kommunstyrelsen den 4 juni, finns också en rad andra åtgärder för
att förbättra matens kvalitet och måltidernas trivsel. Några exempel är:
- En kostpolicy tas fram - skall ge kommunens verksamheter vägledning i god matlagning och hur man skapar en trevlig helhetsupplevelse, mat är mer än bara råvaror och tillagning
- Förstärkt egenkontroll – ett nytt förstärkt kontrollprogram för mathållning tas fram
- Enkätintervjuer med barnen om hur de upplever maten och hur den och miljön kan bli bättre
-
Vi vill förbättra maten och göra måltiderna trivsammare
i kommunens förskolor och skolor. Vi vet att det är efterlängtat av många barn,
elever, föräldrar och personal. Genom att fatta beslut om satsningar på kök och
matsalar ger vi nu goda förutsättningar för att klara detta, säger Anders
Johansson (S), kommunalråd, i en kommentar.
-
För oss är det viktigt att maten kan lagas så nära
barnen och eleverna som möjligt. Det ökar matens kvalitet och vi kan kraftfullt
minska transporterna. Det är bra både för ekonomi och miljö, säger Gunilla
Lundqvist (MP), kommunalråd, i en kommentar.
-
Vi tycker att det är så här som mat ska lagas. På så
sätt tar vi vara på råvarorna på ett bra sätt vilket förbättrar både smaken och
näringsvärdet. Dessutom ger det möjligheter för bättre resultat i skolan;
elever som får ett trivsamt uppehåll från undervisningen och får i sig den
energi som de behöver presterar bättre i skolan, säger Bosse Andersson (C),
kommunalråd i en kommentar.