tisdag 31 mars 2009

Ännu ett första spadtag för ett nytt företag i Rosersberg


I går hade jag möjlighet att få ta ett spadtag för ytterligare ett nytt företag i Rosersberg. Nu är det Linde Truckar som flyttar sin verksamhet till vår kommun. De ska få en verkstad, utställningsrum och försäljningskontor i det växande Rosersbergs industriområde. KilenKrysset bygger och hyr ut lokalen och kan därmed lägga ännu ben hyresgäst till sin lista.

Jag kan redan nu avslöja att jag nästa vecka får ta ännu ett spadtag för en företagsetablering i Rosersberg.




På bilden syns förutom undertecknade KilenKryssets VD och VD:n för Linde Sverige.

torsdag 26 mars 2009

Allmänflyg och biogas på KSL

Mellan kl. 14 och 16 idag var jag på Kommunförundet i Stockholms län, KSL.
Vi hade två externa medverkande:
1. Carl Cederschiöld som utreder var allmänflyget i vår region ska hålla till när Barkarby fältet stängs. Det är en viktig fråga, inte bara för fritidsflyget, utan också för affärsflyget. Ska Stockholm vara en attraktiv näringslivsregion behövs två väl fungerade flygplatser för allmänflyget, en norr om stan och en söder om stan. Carl har nu gjort en kartläggning om vilka möjligheter som finns. Nu återstår den delikata uppgiften att få två kommuner att vilja ha verksamheten i sina kommuner. I Sigtuna tror jag det räcker med Arlanda ...

2. Anders Ekegren, stadsbyggnadskommunalråd i Solna, redogjorde för ett spännande förslag till en regional organisation för att ta hand om sopor som genom rötning kan bli biogas till våra fordon i regionen. Ett kommunalrförbund föreslås för att hantera frågan. Mycket bra och spännande förslag som kan stärka Stockholm som ledande miljöregion.

Bra frågor och synpunkter på biblioteket

Idag mellan kl 12 och 13 startade jag upp "Träffa kommunstyrelsens ordförande" igen efter en tids uppehåll. Det gick av stapeln på centrumbiblioteket i Märsta. Glädjande nog var det många som ville lämna synpunkter och ställa frågor. Timmen gick snabbt!


På bilden visar en Paul Pålsson, märstabo sedan 37 år tillbaka, hur han tycker att kommunen ska ordna med trafiken på Aspvägen i Arenberga/Norrbacka. Jag är inte säker på att jag håller med om förslaget, men lovade att ta med det till Stadsbyggnadskontoret för att ta en närmare titt på det hela.

Efter "Träffa kommunstyrelsens ordförande satte jag mig i bilen för att åka till ett möte med styrelsen för Kommunförbundet i Stockholms län på Söder i Stockholm. Mötet började kl. 14.

"Träffa kommunstyrelsens ordförande"

Idag kl. 12 kan vi ses i bibilioteket i Märsta centrum. Jag finns på plats under en timme för att svara på frågor efter bästa förmåga och tar gärna emot synpunkter som kan göra kommunen bättre.

Därefter kastar jag mig iväg till Stockholm för ett möte med styrelsen för Kommunförbundet i Stockholms län.

onsdag 25 mars 2009

Vårutsikt

Sitter just nu (kl. 11:15) och jobbar på kontoret. Utanför skiner vårsolen, även om det är en kall dag. Visst är det lite lättare att hålla uppe både humöret och tempot när ljuset flödar?

Bilden är tagen från kommunalrådsrummet och norrut.

Från mina fönster ser man tågen komma och gå och flygledartornet (kommunikationer), Husby-Ärlinghundra kyrka (det historiska kulturmiljölandskapet), Beckers (klassisk industri) och Södergatan och dess bostäder (det moderna Märstas framväxt). Det är en ganska bra bild av vår kommun, speciellt en så här vacker dag!


Nu bär det snart av mot Stockholm med tåget för ett möte i Regionplane- och trafiknämnden.

tisdag 24 mars 2009

Näringslivs-, fastighets- och stadbyggnadsfrågor i fokus på morgonen

Mellan kl. 08 och 09:30 idag har kommunstyrelsens vice ordförande Gun Eriksson och jag haft en genomgång med näringslivschefen Christer Wikström, Stadsbyggnadschefen Anna-Karin Bergvall och tillförordnade Fastighetschefen Christer Sandberg om aktuella frågeställningar. Vi är inne mitt i ett intensivt upphandlingsarbete och det gällde att stämma av mot ekonomi och uteckligen på arbetsmarknaden. Som jag sagt tidigare: i kristider gäller det att kunna gasa och bromsa samtidigt!


På bilden syns Christer Wikström och Gun Eriksson

måndag 23 mars 2009

(s)-fullmäktigegrupp och inläsning inför möte med landshövdingen

Ikväll har den socialdemokratiska fullmäktigegruppen haft sitt möte och förberett oss inför fullmäktigemötet på torsdag. Det var många som deltog i diskussionen och det är bra, för det är ett antal viktiga frågor som ska upp till debatt och beslut. Vår fullmäktigeordförande David Lundqvist och vice ordföranden Annika Nilsson (bilden) deltog flitigt i samtalen och var så här glada nästan hela mötet ...

När klockan nu strax är 22 ska jag göra en snabbinläsning av lite handlingar inför ett möte med mina kommunalrådskollegor i länet imorgon. Vi ska träffa landshövdingen och vägverksdirektören för en information om aktuella infrastrukturprojekt och planeringen framåt.

Söndag med sortering av sockar och årsmöte med Hyresgästföreningen

Var är alla äkta par!? Är det inte märkligt att det är så svårt att hitta de äkta paren när man har tvättat sockar? Det tar för lång tid och är tråkigt! :-)


På eftermiddagen var jag inbjuden att tala på Hyresgästföreningen i Sigtunas årsmöte. Vi höll till i Kunskapen Hus. Jag talade om hyresrättens roll både i landet och kommunen och berättade om Sigtunahems nyproduktion och privata byggföretags planer på fler hyresrätter. Efter mitt tal var det fritt fram för frågor och synpunkter.


Hyresgästföreningen är en viktig organisation och har hela 2 500 medlemmar i kommunen. De bedriver mängder av verksamhet ute i bostadsområdena och bidrar till ett bättre boende för många.

Lördag med Jenny och Sebastian

På lördagen tog jag det lugnt. Skidor på tv, PO Enqvists Ett annat liv, lite tvätt och strykning, tvätta bilen och en vända till Bristatippen med lite bråte. Skönt att koppla bort politiken för en dag. På kvällen träffade jag två av mina bästa kompisar – Jenny och Sebastian. Vi käkade på steakhouse och tog några öl. Det blev en trevlig kväll!

Fredag med informationsfrågor och ortsanalyser

Fredagen ägnades åt någor så ovanligt som en hel del arbete på plats på mitt eget arbetsrum på kommunkontoret. Genomgång av post, telefonsamtal och handlingar varvades med möten.

Informationschefen gav mig en kort redogörelse om det pågående arbetet med ett utvecklat ”varumärke”. Därefter hade vi i den politiska ledningen en beredning med Stadsbyggnadskontoret om deras arbete med ortsanalyser för Sigtuna och Märsta. Beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige är planerat till juni. Det är ett viktigt arbete som bland annat varit föremål för ett rådslag bland märsta- och sigtunaborna.

Torsdag med Sigtuna Turism, Steninge slott och invigning av Schenkers nya logistikcentral

Torsdagen började med ett bra styrelsemöte i turistbolaget Sigtuna Turism. Diskussionerna gick höga och många spännande utvecklingsfrågor för destinationen Sigtuna/Arlanda var uppe för samtal. Styrelsemötena i turistbolaget är ofta mycket givande och VD och övrig personal gör ett fantastiskt jobb för att utveckla vår viktiga besöksnäring.



Efter lunch träffade jag representanter för mäklarfirman som har fått i uppdrag att sälja Steninge slott med ägor. De ville ha kommunens syn på framtiden för området och verksamheten som bedrivs där.



Under eftermiddagen och kvällen var jag med på öppnandet av Schenkers nya stora logistikcentral i Arlandastad. Jag fick äran att inviga och klippa bandet tillsammans med VD:n för Schenker Logistics Mats Olsson. Det är en imponerande verksamhet som öppnat och som till en början sysselsätter cirka 70 personer. Verksamheten kommer troligen att växa inom kort.

Onsdag med revision och tandvärk

Onsdag förmiddag ägnades åt ett möte med kommunens revisorer inför deras slutrevision för 2008. Som vanligt var det en ordentlig genomgång av både ekonomi och verksamhet samt lite framtidsperspektiv.

Efter lunch fick jag ont i några tänder. Det visade sig vara en inflammation i tandköttet som skulle behandlas med medicin. Jag kallade in ersättare till mötena på eftermiddagen och kvällen.

Tisdag med möten, möten och möten

Under tisdagen hade jag bokat in ett antal möten, både av intern och extern karaktär. Avstämning med kommundirektören, diskussion med ett byggbolag, möte med en markägare, samt ett möte med representanter från en av kommunens största idrottsföreningar var några av dagens hållpunkter.

Måndag med kommunstyrelse

På måndagen den 16 mars var det dags för möte med kommunstyrelsen. Dagordningen var lång, liksom mötet. Jag tror vi höll på till kl. 22:30.

Många viktiga frågor avhandlades och jag kommer tillbaka till flera av dessa inom kort.

Söndag med lokal valupptakt med Åsa Westlund och årsmöte

Jag åkte från Oslo på söndagsmorgonen för att hinna hem till Socialdemokraternas lokala valupptakt inför Europaparlamentsvalet . Vår egen europaparlamentariker Åsa Westlund från Haninge medverkade först på torgmötet utanför Coop Extra och sedan på vårt årsmöte.

Läs mer om Åsa och hennes kampanj på http://www.asawestlund.se/


Ett 70-tal medlemmar kom på mötet och det var mycket god stämning. Många motioner behandlades, inte minst från SSU Sigtuna. Vidare fastställdes s-valsedlarna till de lokala kyrkovalen och lokala kyrkopolitiska program.

Lördag med Arbeiderpartiet i Akershus, Oslo

Lördagen den 14 mars var jag, tillsammans med Ilja Batljan, det socialdemokratiska partidistriktet i Stockholms läns representant på vårt norska vänpartidistrikts årmöte. Årsmötet hölls i Baerum kommune på Hotel Oslofjord. Det var en intressant dag som avslutades med festligheter på kvällen.

Sverre Myrli, ledamot av Stortinget, omvaldes enhälligt till ordförande.
Jag hade också möjlighet att föra längre diskussioner med barn- och jämställdhetsministern Anniken Huitfeldt. Anniken kommer från Ullensaker kommune, som jag haft mycket att göra med eftersom Gardemoens flygplats ligger där. Ullensaker ingår i ett nätverk av nordiska flygplatskommuner.
Vidare hade jag en kortare överläggning med statssekreteraren på arbetsmarknadsdepartementet Jan-Erik Sjöstad samt statssekreteraren Harald Ingebrigtsen. Det var bra samtal. Halvard och jag har aldrig haft samma uppfattning om det europeiska samarbetet. Nämnas kan att han varit ledare för EU-motståndet. Och det framgångsrikt får man väl säga.

På fotona uppifrån: Sverre Myrli, stortingsrepresentant, Anniken Huitfeldt, barn- och jämställdhetsminister, Jan-Erik Sjöstad, statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet, Halvard Ingebrigtsen, statssekreterare i kulturdepartementet










Med dator och telefon på plats blir det fler blogginlägg igen

Som jag berättade tidigare hade jag inbrott i min bil och blev då bland annat av med min bärbara dator och mobiltelefon. Eftersom jag av tidsbrist oftast bloggar på väg mellan möten och en bärbar dator då är ett måste har inläggen uteblivit under en tid. Nu har jag dock införskaffat en ny och nu ska inläggen bli fler. Jag börjar med en kort genomgång av den gångna veckan.

fredag 13 mars 2009

inbrott i min bil = färre blogginlägg under några dagar

Igår gjorde någon inbrott i min bil genom att krossa en ruta. Bilen stod parkerad i centrala Stockholm och det var mitt på ljusa dagen när det skedde. Tyvärr fick gärninsmannen med sig min portfölj innehållande bland annat bärbar dator, digitalkamera, diktafon och kalender. Det känns trist och jobbigt. En effekt är att bloggandet blir lidande. Det blir förmodligen lite färre inlägg kommande vecka helt enkelt. Men jag kommer tillbaka med full kraft! :-)

En lördag i Oslo med norska partivänner



Nu på fredagseftermiddagen flyger jag till Oslo på uppdrag av Socialdemokraterna i Stockholms län. Jag ska tillsammans med kommunalrådet i Nynäshamn, Ilja Batljan, vara partidistriktets representanter på Arbeiderpartiet i Akershus fylkes (vårt vänpartidistrikt i Norge) årsmöte.


Förutom våra fomella uppdrag ser jag framemot att träffa flera i mitt nätverk av lite yngre socialdemokrater i Skandinavien. Jag har under åren i SSU och Socialdemokraterna lärt känna många norska partivänner och flera av dem finns i Osloregionen.


Under själva årsmötet ser jag speciellt fram emot att få lyssna till Det Norske Arbeiderpartis partisekreterare Martin Kolberg som förutom en briljant strateg också är en oerhört varm och sympatisk person.

Bo med hästen i Charlottenberg

Vi i kommunledningen beslutar på måndag om ett planuppdrag på kommunstyrelsen som innebär att vi gör kommunens första detaljplan med syftet att skapa ett hästnära boende. Vi vill ge möjlighet att bygga ett ridhus (40 x 60 meter) med konventionella mått för en volt och direkt i anslutning till det 5-9 bostadshus. Området ligger i Charlottenberg, inte långt från Mälaren. Vi tror det kommer bli attraktivt för den hästintresserade familjen. Dessutom ger byggandet av fler bostäder i området möjlighet att skapa ett lokalt reningsverk för omhändertagande av avloppsvatten, med möjlighet till intilliggande hus att ansluta sig. Det är bra för miljön.

Ja till kraftvärme - med förnuft! 2 miljarder investeras i Märsta

Vi socialdemokrater har sagt ja till en etablering av en panna till vid Brista kraftvärmeverk. Det är klokt ur ett miljöperspektiv och det är viktigt för den långsiktiga regionala energiförsörjningen. Redan när beslutet togs om att bygga panna 1 gavs en byggrätt för ytterligare en panna - så i grunden har kommunen redan för 15 år sedan sagt ja till en utbyggand av Brista. Nu är behovet av en större panna påtagligt och kommunen måste därför göra en ny detaljplan. För att göra det har vi bland annat ställt upp följande krav på Fortum:

1. Statens hårda miljökrav måste uppfyllas med god marginal. Senast kända bästa teknik ska användas. (vi accepterar inte försämrad lukt, buller situation etc).
2. Ny infart till Brista ska byggas från Norrsundavägen. Det ger mindre trafik i Märstarondellen.
3. Rosersbergsbäcken och Märstaån ska rustas upp både för en bättre vattenkvalitet och en trevligare entré till Märsta. Vattendammarna framför Coop kommer få sin motsvarighet på andra sidan Pinbacken.
4. Fortum ska köpa mark av kommunen för minst 50 miljoner kronor.
5. Kommunen ska ha starkt inflytande på hur gestaltningen av byggnadens ska se ut.
6. Fortum ska värma upp konstrgräsplanen på Midgårdsvallen till ett symboliskt pris.
7. Fortum ska genom värmeväxlare och uppvärmning av returvärme bidra till en uppvärmning till den nya biologiska utomhusbadet för förlängd badsäsong.
8. Fortum ska ställa sig positiv till sponsring av lokal ungdomsverksamhet.
9. Fortum ska ställa sig positiv till att tillsamans med Arlandagymnasiet starta en utbildning med inriktning mot energi och miljö.

tisdag 10 mars 2009

Att våga gasa i lågkonjunkturen!

Det kommer att bli ekonomiskt tuffa tider för den kommunala sektorn - så också för Sigtuna kommun. pengarna kommer inte räcka till allt vi gör idag och inbromsningar kommer att behöva ske. Men samtidigt är det viktigt att våga gasa. Det handlar om att, precis som rallyförarna, ha fötterna både på gasen och bromsen samtidigt och kunna gasa sig ur kurverna.

Vi i kommunledningen har modet och kraften att våga satsa även i lågkonjunkturen. Det kommer oss till nytta i det långsiktiga perspektivet - det är oftare billigare att investera i lågkonjunkturer när priserna går ner. Det vill vi göra. Vi ska satsa oss ur krisen - inte sitta med armarna i kors och gnälla!
Vi kommer under den närmaste framtiden berätta om en rad vikta och offensiva framtidssatsningar. Redan nu kan vi berätta kort om några saker vi tar besut om på kommunstyrelsen nästa måndag:
1. Nya höga bostadshus vid Arhem i Märsta
2. Ombyggnad, tillbyggnad och utbyggnad av vård- och omsorgsboende på Arhem
3. Nytt museum i Sigtuna hamn
4. Plan för hästnätra boende i Charlottenberg
5. Medgivande till Fortum att bygga nytt kraftvärmeverk
6. Försäljning av mark till Riksbanken för byggnation av nytt nationellt penningkontor
7. Program för byggande av nya hyresrätter
Jag återkommer inom kort med mer om respektive punkt. Så håll utkik! :-)

Vi räddar bollplanerna Aspen och naturområdet Furubo

Under processen med detaljplanen för det nya bostadsområdet Övre Ekilla har många uttryckt oro för att bollplanerna Aspen ska försvinna. Likaså har många velat behålla naturområdet Furubo (den skogbeklädda kullen vid Stationsgatan). Där har det planerats för ett vård- och omsorgsboende. Vi i kommunledningen har lyssnat på kritiken och nu beslutat oss för att halvera det nya bostadområdet. Det gör att Aspen kommer att få vara kvar i nuvarande omfattning. När det gäller Furubo har vi beslutat lägga ner planarbete helt och istället bygga ut, rusta upp och förbättra Arhem till ett modernt vård- och omsorgsboende. Mer om detta kommer jag skriva senare.




Vi i kommunledningen vill se ett nytt museum i Sigtuna hamn

Förra året lanserade jag själv tanken på att ett nytt museum i Sigtuna skulle placeras vid båtuppläggningplatsen i hamnen. Det drog igång en diskussion som varit givande. Många har lämnat sina synpunkter till mig, de flesta positiva.
Nu har samtliga partier i kommunledningen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna) ställt sig positiva till en placering av ett nytt museum i Sigtuna hamn. Det känns rätt och riktigt tycker jag.

Vi vill att ett nytt museum ska vara en modern och spännande möteplats för både invånare och besökare. Där ska vi kunna visa upp vår fantastiska historia, men också möta det moderna Sigtuna. Vi har svårt att tänka oss en bättre plats för detta än hamnen.

En politisk styrgrupp som ska dra upp de stora riktlinjerna för ett nytt museum i Sigtuna tillsätts på nästa sammanträde med kommunstyrelsen.

torsdag 5 mars 2009

Samtal med (s)-riksdagsledamöter

Idag har vi socialdemokrater haft besök av fyra av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Stockholms län. Vi diskuterade aktuella politiska frågor och informerade varandra om vad som händer på kommunal- respektive riksdagsnivå.

På bilden är jag flankerad av (från vänster) Carina Moberg, Christina Zedell och Yilmaz Kerimo. Saknas på bilden gör Christina Axelsson.

Delvis ändrad laguppställning

När kommunen organiserar om så till vida att Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden läggs ner och Kommunstyrelsen tar över ansvaret passar vi i kommunledning på att göra en del större förändringar bland våra ledande företrädare. Till saken hör också att Ibrahim Khalifa och Malin Axelsson slutar sina uppdrag som ordförande och vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Socialdemokraterna beslutade på medlemsmöte under onsdagskvällen om den delvis nya laguppställningen. Här är några av de större förändringarna:
Gun Eriksson blir ordförande i Barn- och ungdomsnämnden efter Ibrahim Khalifa.
Steffen Oxenvad blir vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden efter Malin Axelsson.
Lola Svensson blir ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden efter Gun Eriksson.
Anna Johansson blir ordförande i Demokratinämnden efter Gun Eriksson.
Anders Fällmar blir vice ordförande i styrelsen för AB Sigtunahem efter Gun Eriksson.
Utöver detta görs en hel del förändringar bland ledamöter och ersättare i de olika nämnderna. Dessa kan du hitta på

http://www.sigtuna.socialdemokraterna.se/

På bilderna syns från ovan: Anna Johansson, ny ordförande i Demokratinämnden, Anders Fällmar, ny vice ordförande i AB Sigtunahems styrelse, Steffen Oxenvad och Gun Eriksson, ny vice ordförande resp. ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

tisdag 3 mars 2009

Socialdemokratiskt föreningsråd

På onsdag ska vi socialdemokrater göra en hel del förändringar i vår laguppställning i kommunen. För att diskutera detta och förankra bland våra grundorganisationer hade vi igår kväll ett rådslag om detta.

På bilden syns Cesar, Ronald, Anita, Kicki,Ulf, Gun och Janne.

måndag 2 mars 2009

Selma med lillasystern Alma





Nu har vår guddotter Selma fått en lillasyster, Alma. Alma är två veckor gammal och Selma är 1,5 år. Igår (söndag) besökte vi dem i Vänersborg. Föräldrarna (min brorsa Steve och Jenny) var på strålande humör, om än lite trötta ...

söndag 1 mars 2009

Humor och allvar med Sissela Kyle

Igår gick vi på Sissela Kyles matinéföreställning av "Dina dagar är räknade" på Lorensbergsteatern i Göteborg. Det var en riktigt bra föreställning. En blandning av humor och allvar, med mest betoning på humor så klart. Men ofta med ett viktigt budskap. En hel del politik faktiskt. Framför allt var det dock roliga dryga två timmar med högt tempo och en publik som var med på noterna. 3+ sätter jag i betyg

Nu väntar söndagslunch och sedan resa till bror, svägerska och två brorsdöttrar.


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and BMW Cars. Powered by Blogger